Objectbewustzijn en ruimtebewustzijn

Het leven van de meeste mensen is volgepropt met dingen: materiële dingen, dingen om te doen, dingen om over na te denken. Hun hoofd zit vol met het rumoer van gedachten: de ene gedachte na de andere. Dat is dimensie van object bewustzijn die de overheersende werkelijkheid is voor de meeste mensen en dat is de reden dat hun leven zo onevenwichtig is.

Ruimte bewustzijn betekent dat je niet alleen bewust bent van dingen – wat altijd neerkomt op zintuiglijke waarnemingen, gedachten en emoties – maar dat er een onderstroom is van bewust zijn. Bewust zijn impliceert dat je je niet alleen bewust bent van dingen (objecten), maar dat je je er ook van bewust bent dat je bewust bent. Als je een alerte innerlijke stilte op de achtergrond voelt terwijl de dingen op de voorgrond plaatsvinden – dan heb je het. Die dimensie is in ieder mens aanwezig.

Ruimte bewustzijn betekent niet alleen dat je bevrijd bent van het ego maar ook van afhankelijkheid van de dingen van deze wereld, van materialisme en materialiteit. Het is de spirituele dimensie die als enige deze wereld transcendentie en ware zin kan geven.

Elke keer dat je geschokt bent door een gebeurtenis, een persoon of  een situatie is de echte oorzaak niet de gebeurtenis, persoon of situatie, maar een verlies aan echt perspectief dat alleen ruimte kan geven.

By Rigi

De teksten zijn uittreksels – essentie uit mijn favoriete boeken van E.Tolle, Osho … 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s