Geef je compromisloos over aan wat is.

Het huidige moment is onlosmakelijk verbonden met het leven, dus in werkelijkheid besluit je wat voor soort relatie je wilt met het leven. Als je hebt besloten dat het huidige moment je vriend is, moet je zelf de eerste stap zetten: word een vriendelijk voor, heet het welkom, ongeacht in welke vermomming het komt, en al snel worden de resultaten zichtbaar. Het leven wordt vriendelijk voor je, mensen worden behulpzaam, de omstandigheden werken mee. Eén beslissing verandert je hele werkelijkheid. Maar die ene beslissing moet je telkens opnieuw nemen – tot het een tweede natuur wordt om zo te leven.

De beslissing om een vriend te maken van het huidige moment betekent het einde van het ego.

Voor het ego is het huidige moment op zijn best alleen nuttig als een middel om een doel te bereiken. Je komt eerdoor bij een toekomstige moment dat als belangrijker wordt beschouwd, zelfs al komt de toekomst nooit anders als het huidige moment en is dus nooit meer dan een gedachte in je hoofd.

Je bent nooit helemaal hier omdat je altijd druk bezig bent om ergens anders te komen.

Als dit patroon erg uitgesproken wordt, en dat is heel gewoon, wordt het huidige moment beschouwd en behandelt als een hindernis die moet overwonnen. Dan komen ongeduld, frustratie en stress op en in onze cultuur is dat dagelijkse werkelijkheid, de normale toestand, van veel mensen. Het leven, dat is nu, wordt gezien als een ‘probleem’, en je gaat een wereld vol problemen bewonen die allemaal opgelost moeten worden voordat je gelukkig of voldaan kunt zijn en echt kunt beginnen te leven. Het grote probleem is: voor elke probleem dat wordt opgelost komt een ander probleem in de plaats.

Zolang het huidige moment wordt gezien als een hindernis kan er geen eind komen aan de problemen.

Alles lijkt onderhevig te zijn aan de tijd en toch gebeurt alles in het Nu. Dat is de paradox. Waar je ook kijkt, er is een overdaad aan indirecte bewijzen voor de werkelijkheid van de tijd – een rottende appel, je gezicht in de spiegel vergelijken met je gezicht op een dertig jaar geleden genomen foto – maar er is nooit direct bewijs, je ervaart de tijd zelf nooit. Je ervaart alleen maar het huidige moment, of liever wat daarin gebeurt. Als je alleen door direct bewijs laat leiden, is er geen tijd en is het Nu alles wat er is.

Tijd is de horizontale dimensie van het leven, de buitenste laag van de werkelijkheid. Daartegenover staat de verticale dimensie van de diepte, die je alleen kunt betreden door de poort van het huidige moment. Het uitbannen van de tijd uit je bewustzijn is de uitschakeling van het ego. Het is de enige echte spirituele oefening.

Als we het hebben over het uitschakelen van de tijd, bedoelen we natuurlijk niet de kloktijd: dat is het gebruik van de tijd voor praktische doeleinden, zoals het maken van een afspraak of het voorbereiden van een reisje. Het zal vrijwel onmogelijk zijn om in deze wereld zonder kloktijd te functioneren. Gaat om uitbanen van psychologische tijd – een eindeloze preoccupatie van het egoïsche varstand met verleden en de toekomst.

De dromer en de droom 

Dingen, lichamen en ego’s, gebeurtenissen, situaties, gedachten, emoties, verlangens, ambities, angsten, drama … ze komen, doen alsof  ze geweldig belangrijk zijn, en voor je het weet zijn ze alweer weg, opgelost in

de nietsheid waaruit ze gekomen zijn. Zijn ze ooit echt geweest? Zijn ze ooit meer geweest dan een droom, de droom van vorm.

Wakker te worden in de droom is nu ons doel. Dan kom een einde aan het door het ego geschapen aardse drama en begint een vriendelijker en wonderbaarlijker droom.

Over beperkingen heen komen

In ieders leven komt er een moment waarop je streeft naar groei  en expansie op het niveau van vorm. Dat is wanneer je worstelt om beperkingen te overwinnen als lichamelijke zwakte of geldgebrek, wanneer je nieuwe vaardigheden en kennis opdoet, of door creatieve actie iets nieuws in deze wereld brengt dat is toevoegt aan het leven van jezelf en van andere mensen. Dat ken een kunstwerk  zijn, een boek of een dienst die je verleent, een functie die je uitoefent, een onderneming of een organisatie die je opricht of waar je een wezenlijke bijdrage aan levert.

Als je tegenwoordig bent, je aandacht helemaal op het Nu gericht is, stroomt er Tegenwoordigheid in wat je doet en dat transformeert het. Het krijgt kwaliteit en kracht. Je bent tegenwoordig als wat je doet niet in de eerste plaats een middel is om een doel te bereiken (geld, prestige, winnen), maar op zichzelf voldoening geeft, wanneer je vreugde en levendigheid is in wat je doet.

Het verkleinen van het ego toelaten

Als iemand je b.v. bekritiseert, verwijten maakt sla dan niet meteen terug en verdedig je niet – doe niets. Je bent helemaal niet minder geworden. Je bent zelfs gegroeid.

Door ‘minder’ te worden wordt je juist meer. Als je de vorm van jezelf niet meer verdedigt of probeert te versterken, stap je uit de identificatie met vorm, met een mentaal zelfbeeld. Werkelijke macht kan dan door de schijnbaar verzwakte vorm gaan schijnen. Dat is wat Jezus bedoelt met ‘Keer een andere wang toe’. Dat betekent natuurlijk niet dat je onheus gedrag moet aanmoedigen of een slachtoffer van onbewuste mensen moet worden.

Als je er tevreden mee bent niet bijzonder te zijn, niet af te steken, stem je jezelf af op de kracht van het heelal. Op die manier word je hersteld in je heelheid en dan ’komen alle dingen naar je toe’.

Jezus zegt: ‘Maar wanneer gij genodigd zijt, ga dan, als gij erheen gaat, op de laatste plaats aanliggen. Dan zal misschien hij, die u genodigd heeft, wanneer hij binnenkomt, tot u zeggen: Vriend, kom meer naar te voren…

Want een ieder, die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.

De doel van deze oefening is dat je je verhoudt van pogingen het zelf te versterken door op te scheppen, door je te willen onderscheiden, bijzonder te zijn, indruk te maken of de aandacht te trekken.

c7141623d1c216d0afbc78bee50a3e96

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s