Het doel is hier en nu

Wie een doel nastreeft, moet wel gefrustreerd raken. Hoe meer je je op één enkel doel richt, des te meer pijn, angst en teleurstelling ervaar je want zodra je een doel voor ogen hebt, wil je van geen andere bestemming weer weten.

Het doel is hier en nu. Zijn waar je bent, nergens anders. Alleen maar zijn. Een toestand van no-mind.  Zodra het doel ergens anders komt te liggen, kan het denken, de mind, aan zijn reis beginnen. Als maar er toekomst is, kan de mind zijn gang gaan. Met een doel verschijnt er een toekomst, met een toekomst verschijnt er tijd. De mind kan niet zonder doel stellen, daarom blijft hij doelen ontwikkelen. Als je je wereldse behoeften hebt opgegeven, zorgt de mind wel voor religieuze behoeften, bovennatuurlijke behoeften. Als geld waardeloos voor je geworden is, ga je meditatie opeens waardevol vinden.

 

Waar je bent, daar moet je zijn. Zonder mind is er geen verzet, geen strijd, niets te winnen, niets te verliezen.

Wat je ook bent, accepteer dat zo totaal, dat je niets meer hoeft te bereiken. Dan word je vrij.

 

Leven is een mysterie

Zie het leven niet als een probleem. Zodra je dat gaat doen, ben je al verloren. Zodra je denkt dat het leven een probleem is, kom je er niet meer uit. Het leven is geen probleem – er  is geen oplossing voor, het leven is maar een mysterie.

In het leven ben je nu intelligent en een volgend moment gedraag je je als een dwaas. Dit moment ben je stil en een volgend moment ben je woedend. Wij zijn voortdurend aan het veranderen. Je zegt dat je gelukkig bent en op datzelfde moment is het geluk al verdwenen en voel je je ongelukkig.

 

Wat kun je aan een mysterie doen? Je kunt niets aan een mysterie doen maar je kunt wel iets aan jezelf doen.

 

Tegenover een mysterie staan we machteloos. Daarom veranderen we mysteries in problemen want met problemen komen we wel klaar, met problemen zijn we op bekende terrein. Tegenover mysterie staan we machteloos, we kunnen niets doen. Met mysteries zien we de dood in het gezicht en kunnen we niet manipuleren.

Daarom zien we dat naarmate het menselijk intellect zich sterker in mathematische, logische zich ontwikkelt, de menselijke geest steeds minder open staat voor extase.  De romantiek verdwijnt. Het leven gaat uit harde feiten bestaan, de symboliek verdwijnt.

 

Liefde moet geen relatie zijn

Een van de ellendige dingen in het menselijke bestaan is dat we, zelfs in de liefde, een relatie creëren. Waar sprake is van een relatie, is er onderscheid, scheiding. In een relatie blijf je gescheiden en dat houdt in dat je elkaar blijft beïnvloeden. Dat gaat ten koste van de liefde. Liefde moet geen relatie zijn. Je zou je minnaar of de beminde moeten worden. Een versmelting; jij zou de ander moeten worden en de ander zou jou moeten worden. Anders wordt de liefde een conflict, een strijd. Zolang je er bent, zou je blijven manipuleren. Dan zou je iemand graag willen bezitten en de baas spelen. Dan ga je iemand gebruiken; als een middel, niet als een doel.

 

Laat het afgelopen zijn met relaties – je hebt genoeg geleden. Je hebt meer gleden dan je verdiende. En dat lijden had alles te maken met een verkeerde idee van wat een relatie is. Het verkeerde idee zegt dat je jezelf moet zijn en dan pas met een relatie kunt beginnen. Dat verkeerde begrip roept spanning, conflict, geweld en agressie op en zo beland je in de hel.

Sartre zegt ergens; “De ander is de hel”. Eigenlijk is niet de ander de hel – de ander is de ander omdat jij het ego bent. Zodra jij niet meer bent, is de ander verdwenen en verdwijnt de hel ook.

 

Niemand heeft adam en eva uit de hemel verdreven. Zodra ze zich van bewust werden dat zij waren, verdween de tuin. Voor ogen die helemaal in beslag genomen zijn door het ego, kan die tuin niet bestaan. Ze zijn niet verdreven uit de tuin want de tuin is hier en nu, hij is vlak naast je. Hij is je altijd gevolgd, waar je ook naartoe bent gegaan maar je kunt hem niet zien. Als het ego er niet meer is, ben je weer in de tuin. Je ogen kunnen de tuin weer zien. Je bent er nooit uit geweest.

 

Zie momenten te vinden dat jij er niet bent. Dat zullen de momenten zijn waarin je er voor het eerst werkelijk zult zijn.

 

Wat je afwijst, wordt een droom

Je loopt op straat, je ziet iemand die mooi en veel jonger dan jij is. Er komt een verlangen in je op. Traditie, cultuur, maatschappij, moraal zeggen het je voor; ‘Dit is verkeerd’. Je wijst het verlangen af. Als je naar een mooi en veel jongere gezicht kijkt, gaat er iets fout – je keurt het af. Nu wordt dat gezicht een droom. Wat je afwijst, wordt een droom. Nu zal dat gezicht je niet meer met rust laten. Nu verschijnt het je ’s nachts. Nu raakt je het niet meer kwijt. Het verlangen dat je afwijst, wordt een droom. Verlangens die je onderdrukt, worden dromen en fantasieën.

Hu kom je aan een droom? Door de afwijzing. Hoe meer je afwijst, hoe meer dromen er opdagen. De mensen die de eenzaamheid van de bergen opzoeken, de mensen die het leven afwijzen, zitten vol dromen. En hun dromen worden zo werkelijk voor hen, zo hallucinerend echt dat ze niet meer kunnen onderscheiden of iets een droom of werkelijkheid is.

Wijs niets af, anders creëer je alleen nog meer dromen. Accepteer. Naarmate je meer kunt accepteren, lossen de dromen zich op.

 

Alles is natuur. Niet alleen de bomen, niet alleen de wolken maar het geheel. Alles wat gebeurt, gebeurt door die natuur. Er is niets onnatuurlijks  dat is onmogelijk; hoe zou het anders hebben kunnen gebeuren? Maak geen onderscheid tussen wat natuurlijk is en wat onnatuurlijk is. Alles wat is, is natuurlijk.  Maar de mind moet het helemaal hebben van onderscheidingen en indelingen. Hou je daar niet mee bezig, accepteer wat er is en accepteer het zonder het te analyseren.

 

Als je eenmaal het geheim van accepteren kent, ziet zelfs het bonte stadsleven  er mooi uit. Dat heeft met de drukte die er heerst, een heel eigen schoonheid. De bergen zouden zonder dat rumoerige stadsleven niet zo aantrekkelijk zijn. De bergen danken hun stilte aan de drukte van de stad.

By Rigi

De teksten zijn uittreksels – essentie uit mijn favoriete boeken van E.Tolle, Osho …

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s