Aanvaarding

Bij wat je niet met plezier doet kun je in elk geval aanvaarden dat je dit moet doen. Aanvaarding betekent: nu is dit wat deze situatie, dit moment, me verplicht te doen, en dus doe ik het gewillig. Aanvaarden van wat je moet doen is een aspect van aanvaarden van wat er gebeurt. Je bent waarschijnlijk niet in staat midden in de nacht ver van de bewoonde wereld in de stromende regen met plezier een lekke band van je auto te verwisselen, laat staan er enthousiast te worden, maar je kunt er aanvaarding brengen. Een handeling uitvoeren in de toestand van aanvaarding betekent dat je vredig bent terwijl je het doet. De vrede is een subtiele energietrilling die dan stroomt in wat je doet. Die vrede, die subtiele energietrilling, is bewustzijn, en een van de manieren waarop het deze wereld binnenkomt is door te handelen uit overgave, waarvan aanvaarding een aspect is.

Als je iets niet met plezier kunt doen en er ook geen aanvaarding in kunt brengen, stop dan.

Plezier hebben in wat je doet

De vrede die komt met handelen uit overgave verandert in een gevoel van levendigheid als je plezier hebt in wat je doet. Door plezier maak je verbinding met de universele creatieve kracht.

Het ‘wachten om te beginnen met leven’ – syndroom is een van de meest voorkomende waanbeelden van de onbewuste toestand. Er is veel meer kans dat expansie en positieve verandering op het uiterlijk niveau in je leven komen als je al plezier kunt hebben in wat je doet, in plaats van dat je wacht tot er iets in je leven gebeurt waardoor je plezier kunt krijgen in wat je doet. Vraag je verstand niet of je plezier mag hebben in wat je doet. Het enige wat je dan krijgt is een groot aantal redenen waarom je er geen plezier in kunt hebben. ‘Niet nu’, zegt het verstand dan. ‘Zie je niet dat ik het druk heb?

Als je zegt dat je er plezier in hebt om dit of dat te doen, is dat eigenlijk een misvatting. Zo wek je de indruk dat de vreugde komt uit wat je doet, maar dat is niet het geval. Daardoor ontstaat het geloof dat vreugde iets is dat van iets anders kan worden afgeleid, zoals een activiteit of een ding. Je kijkt dan naar de wereld of die je vreugde en geluk brengt. Maar de wereld kan dat niet. Daarom leven zoveel mensen in constante frustratie.  De vreugde komt vanuit diep in je zelf.

Sommige mensen die het leven van andere mensen verrijken met hun creatieve werk doen gewoon wat ze liefst doen zonder met die activiteit iets te willen bereiken of worden. Dat kunnen kunstenaars, schrijvers, wetenschapmensen, leraren, bouwers zijn, maar ook mensen die nieuwe sociale of zakelijke vormen in het leven roepen. Soms blijf hun invloedssfeer een aantal jaren klein en dan kan het gebeuren dat er opeens of geleidelijk een golf van creatieve kracht stroomt in wat ze doen en dan groeit hun activiteit uit tot iets veel groters dan ze zich konden voorstellen en bereikt die talloze andere mensen.

by Rigi

De teksten zijn uittreksels – essentie uit mijn favoriete boeken van E.Tolle, Osho … 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s