Tips om te stoppen met haasten

October 26, 2015

Tijd om te stoppen met haasten

We haasten onszelf gek, en ondertussen glipt het leven tussen onze vingers door. Je hebt het gevoel dat je minder tijd hebt, en het kost je ontzettend veel energie. Iedereen wil opschieten, doorgaan, niet treuzelen. Voor je het weet is je leven voorbij, en je hebt nog zoveel te doen!

Calvinistisch erfgoed; niet lanterfanten, geen nutteloze dingen doen, gewoon doorgaan. Jezelf nuttig maken. Discipline en vooruitgang. Alleen dan mag je je goed voelen over jezelf.

De tijd lijkt sneller te verlopen als je sneller leeft. Dus hoe drukker je je maakt om meer te doen in minder tijd, des te minder tijd je lijkt te hebben.

Tips

– Probeer je aandacht zoveel mogelijk te richten op één ding tegelijk. Multitasken lijkt heel productief, maar in werkelijkheid kost het je veel energie en geeft het je een druk gevoel.

– Heb je het erg druk? Houd dan overzicht door goed te plannen. Als je goed plant hoef je alleen de planning te volgen. Dat betekent dus dat je één keer de tijd neemt om alle taken goed te overdenken, waarna je kunt singletasken in het vertrouwen dat de planning klopt.

– Neem bewust momenten van rust om de tijd te vertragen. Als je de hele dag door blijft rennen en vliegen, dan is je dag zó voorbij. Neem even een momentje waarop je helemaal niets doet. Drink bijvoorbeeld een kopje koffie in stilte, en luister naar de geluiden om je heen. Op zo’n manier voelt 5 minuten als een eeuwigheid.

– Stel prioriteiten. Vaak haasten we onszelf om dingen die nietbelangrijker zijn dan innerlijke rust. Draai die volgorde eens om, en zet die rust op de eerste plaats. Laat je niet opjagen!

Kalmeer jezelf. Merk je gewoontes op. Plas of loop je vaak snel zonder reden? Of heb je de neiging om gehaast boodschappen te doen? Kalmeer jezelf dan. Doe net alsof je op vakantie bent, en neem een rustiger tempo aan. Een tempo waarbij je de tijd neemt om ondertussen te genieten van de omgeving.

– Herinner jezelf aan het leven op een mediterrane eiland. Hoe rustig de mensen daar leven.

– Je kunt ook kalm zijn in een gehaaste maatschappij. In plaats van erin mee te gaan, kun je een beetje afstand nemen en het simpelweg observeren. Voel en waardeer hoe je stil staat temidden van razend verkeerd en rennende mensen.

– Ga eens in een koffiezaak en drink rustig een kopje koffie terwijl je ziet hoe mensen voorbij komen. Dat is een manier om de drukte te observeren zonder dat je er zelf in wordt meegezogen.

– Doe minder. Heb je een dagelijkse todo lijst waar je mee werkt? Zet er dan simpelweg minder op. Zorg er vooral voor dat je er belangrijke dingen op hebt staan die je echt verder brengen.

– Kom ruim op tijd voor afspraken. En zorg dat je kunt genieten van de tijd die je evt wachtend moet doorbrengen.

– Laat je smartphone in je zak. Het constante ‘verbonden zijn’ en van ‘alles op de hoogte zijn’ geeft een druk, gehaast en toch eenzaam gevoel.

– Versimpel je dagelijkse verplichtingen. Als je elke week moet haasten omdat je naast je baan ook nog in de ouderraad zit, is het misschien slim om de ouderraad op te zeggen.

– Doe af en toe helemaal niets. Ga zitten, en haal adem. Meer niet. Als je dat een paar minuten doet, merk je dat het prima is om af en toe niets te doen. Je hoeft niet elke minuut op te vullen met een activiteit. Niets doen is een perfecte bezigheid.

Dingen hoeven niet altijd snel. Rennen en vliegen ziet er misschien interessant uit, maar iets langzamer leven en er met volle teugen van genieten voelt een stuk fijner.

by DG

9c90bb1acf0544addd172218dd86fbaa

de bron; https://sochicken.nl/minder-haast?utm_source=soChicken+Nieuwsbrief&utm_medium=E-Mail&utm_content=16+redenen+waarom+simpel+leven+glamorous+is+%2813+tips+voor+minder+haast%29&utm_campaign=26+October+2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s